Испанският рапър от Каталуния Пабло Хасел, осъден от Върховния съд на

...
Испанският рапър от Каталуния Пабло Хасел, осъден от Върховния съд на
Коментари Харесай

Испански рапър сталинист-димитровец влезе в затвора

Испанският рапър от Каталуния Пабло Хасел, наказан от Върховния съд на страната на девет месеца затвор, се е барикадирал в Държавния университет в Лерида, с цел да избегне ареста, съобщи France 24.

Хип-хоп изпълнителят бе наказан за поредност от туитове, в които подлага на критика испанската монархия и обвинява полицията в изтезания и убийства на стачкуващи и мигранти. Той бе приет за отговорен в оправдаване на тероризма и клюки срещу властите. Беше му даден срок до петък вечерта да се съобщи на органите на реда за изпълнение на присъдата.

„ Затворил съм се в университета в Лерида с много огромна група хора, хора, които ме подкрепят, тъй че ще би трябвало да влязат със мощ, в случай че желаят да ме арестуват и да вкарат в пандиза “, сподели Хасел.

Рапърът акцентира, че няма да " сам чука на вратата на пандиза ". „ Ще би трябвало да дойдат и да ме похитят “, добави той.

Междувременно стотици културни дейци в Испания са подписали петиция с искане за анулация на присъдата на Хасел. Сред тях са режисьорът Педро Алмодовар, артистът Хавиер Бардем и музикантът Жоао Мануел Серат.

Днес въпреки всичко полицията е влезнала в кампуса и откакто поддръжниците му са били отстранени един по един, рапърът е бил изведен, съобщи Франс прес.  " Те в никакъв случай няма да ни накарат да отстъпим, макар репресиите ", сподели Хасел с вдигнат пестник. 

Марксист, ленинист, сталинист 

Освен песни, 32-годишният Пабло Хасел пише и лирика и издава книги. Той не крие своите комунистически и сталинистки възгледи. Открито излага радикалните си убеждения, които даже в лeвите среди изглеждат спорни за мнозина. Например Махатма Ганди е за него хиндуистки расист, а Индия е била освободена от маоистки бунтовници - наксалити.   

Испанският рапър надали има визия от живота в Съюз на съветските социалистически републики през 30-те години, той просто се възхищава на Йосиф Сталин: „ Аз съм болшевик като Сталин, който ужасяваше буржоазията и елиминираше реакционерите, както изискваше обстановката.  В противоположен случай нацистите биха спечелили. Сталин е извънреден водач, който изпращаше корумпираните чиновници в ГУЛАГ. Да можехме да върнем обществото, което той по този начин ловко управляваше! Въпреки всички операции с отразяването на историята, той към момента остава воин за милиони руснаци, които копнеят за избавление от капиталистическото робство и от тези, които са ги предали “.

Обещания за промени

Миналата седмица държавното управление на Испания даде обещание да понижи наказанията за „ закононарушения, свързани с изложение на мнение “ - като възхвала на тероризма, тирада на омразата, обиди срещу короната и закононарушения против религиозната сензитивност, - когато те са в подтекста на артистични, културни или интелектуални действия. Само че това надали ще помогне на Пабло Хасел - той е наказан за изявления в Туитър, а не за лирика или рап текстове.

Случаят с Хасел напомни за присъдата срещу друг испански рапър на име Валтоник, който, след като през 2018-а беше наказан за сходни закононарушения, избяга в Белгия. Опитите на Испания да го екстрадира са несполучливи, Белгия отхвърля с претекста, че по белгийското законодателство действията му не са закононарушение.

Ако правосъдната заповед против Пабло Хасел  бъде изпълнена, той ще стане най-известният човек, вкаран в пандиза поради обществено изложение на мнение, в Испания през последните години.
 

Свободата на словото

Но неговият случай е единствено един от многото, които провокираха несъгласия, написа по тематиката Би Би Си. Няколко други реализатори и блогъри също са били съдени за  " възхвала на тероризма " —  формулировката е толкова необятна, че всеки опит за оправдаване на терористичен акт, даже и да е бил осъществен от дълго време, може да докара до присъда.

През 2018 година Върховният съд на Испания удостовери присъдата на Валтоник за апели към тероризъм заради обещанията му за патрони за десни политици и бесилка за краля. Година по-рано потребителка на Twitter на име Касандра Вера беше наказана на затвор, заради шега с убийството на испанския министър председател по времето на генерал Франко, адмирал Луис Кареро Бланко при бомбена офанзива на баски от ЕТА през 1973 година, само че бе оправдана.

Намерението на правителството да преразгледа закона за закононарушенията, свързани с изразяване на мнение, може да наподобява суха академична тематика, само че експлозията на графити в доста испански градове в отбрана на Хасел през последните дни сочи, че за мнозина, особено сред младежите, страната има проблем със свободата на словото.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР